miercuri, ianuarie 21, 2009

Schimbarea, unica constanta

In literatura managementului schimbarii este des utilizat urmatorul citat "schimbarea este unica constanta", citat care are un rol important si in acest articol.
Am mentionat acest citat pentru ca l-am revazut recent si l-am asociat cu un alt concept utilizat des de oameni si anume "retraim istoria" si multe alte citate referitoare la faptul ca istoria se repeta.
Acum daca pun impreuna cele 2 citate si sensul lor obtin o contradictie. Prin calitatea mea de facilitator cred ca schimbarea este o constanta si pentru mine acest citat are sensul ca nici un alt moment ce urmeaza dupa cel pe care il traiesc in aceasta clipa nu va fi complet identic. Acest fapt inseamna ca viata mea este un cumul de momente unice.
Momentele pot fi similare intrucat in cele doua situatii sunt elemente comune dar in nici un caz nu toate sunt identice. Si chiar daca toate elementele de context ar fi identice exista totusi un factor care schimba ecuatia si acesta este legat de nivelul nostru de intelegere si abordare a problemei sau a unor probleme similare.
Ratiunea spune ca acum ar trebui sa analizam ce implicatii au aceste informatii.

1. Viata nu este plictisitoare deoarece nici un moment nu e la fel cu celalalt
2. Fiecare moment fiind unic inseamna ca trebuie analizat in contextul lui, sa vedem ce s-a intamplat si de ce, sa invatam si apoi in momentul in care apare un moment similar sa analizam cati dintre factorii care au afectat anterior se regasesc dar mai ales ce e diferit in acest moment

Aceste implicatii sunt cele la care ma gandesc acum. Sunt sigur ca mai sunt si alte aspecte ale acestui lucru si e o tema de casa.