marți, decembrie 20, 2011

In comunitatile online 1+1 e mult mai mult decat 2

Atunci cand esti membru intr-o comunitate online precum tinapse.ro trebuie sa intelegi si in timp vei invata sa apreciezi ca regulile matematicii 1+1 nu functioneaza dupa rigurozitatea pe care am invatat-o in scoala si apoi liceu.
Explicatia este simpla si am sa dau un exemplu cred eu relevant pentru ceea ce incercam noi sa facem aici.

La editura Publica am gasit o carte foarte importanta despre colaborare si comunitati scrisa de Charles Leadbeater  si care se numeste - "Noi-gândim, Inovaţie de masă, nu producţie de masă".
Ce vreau eu sa punctez aici este legat de modul in care autorul a scris aceasta carte. Charles Leadbeater marturiseste ca a vrut ca acest document care face referire la comunitati sa fie scris cu ajutorul unei comunitati. Asa ca el publica pe internet intentia lui de a scrie o carte despre comunitati, publica integral capitolele deja redactate si ideile lui si ii invita pe oameni, oricine vrea sa contribuie la crearea / structurarea/ restructurarea/ dezvoltarea acestei idei intr-o carte. El explica cum a decurs proiectul si cate lucruri extraordinare a descoperit despre cum functioneaza o asemenea comunitate.
Ce se poate intelege din procesul in care a fost construita cartea si ceea ce eu as dori sa subliniez prin acest articol este faptul ca o comunitate de oameni pasionati de un subiect au:
  • putut sa participe la un proces de munca online
  • dezvoltat un proces de editare a unui text folosind sistemul WIKI
  • adaugat idei langa ideile colegilor
  • construit impreuna un text - o carte despre cum lucreaza comunitatile si cum se guverneaza comunitatile 
Construind unul peste idea emisa de altul, membrii comunitati online care au creat cartea "Noi gandim" au dovedit ca 1+1 este mult mai mult decat 2 si acest exemplu de cooperare si impartasire de idei ar trebui sa ne faca sa intelegem ca e nevoie de cooperare, de dezvoltarea unei constiinte in fiecare dintre noi a faptului ca avem cu totii de castigat daca contribuim cu putin.

Intrebarea care apare este - Cum facem sa determinam oamenii sa inteleaga beneficile cooperarii?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu