duminică, decembrie 11, 2011

Obligatia de a colabora si de a impartasii ?!

Acum vreo 3 saptamani am intalnit o tanara din Slovacia voluntara SEV in Romania care mi-a povestit cum la facultatea de managementul culturii din Bratislava exista 2 reguli nescrise care spun asa:
- orice student are obligatia sa posteze pe lista de discutii a facultatii si sa impartaseasca cu toti studentii din facultate orice resursa/ oportunitate (a se citi bursa, program de finantare, activitate in sfera de interes, etc. ) - ca si student esti "obligat" sa fi un networker, sa intri in contact cu ceilalti colegi din facultate Ca rezultat al legii nescrise tanara mi-a marturisit ca imediat ce a aflat de EVS a si trimis pe lista colegilor informatii despre organizatia ei sending si despre oportunitatea de voluntariat/ invatare si i-a incurajat pe cei interesati sa o contacteze pentru detalii. Am intrebat daca aceasta lege circula doar intre studenti sau este oarecum "fortata" si de catre profesori, iar spre surprinderea mea si profesori o promoveaza si incurajeaza.

Asa ceva !!!!
Cum adica sa iti fortezi studentii sa impartaseasca cu alti studenti ceea ce ei gasesc ca este o oportunitate de dezvoltare?? Cum adica sa incurajezi studentii sa le spuna colegilor despre anumite programe si astfel sa renunte la "avantajul lor competitiv" nu? Pai nu sunt studentii in competitie pentru a fi mai buni, pentru burse si apoi pentru locuri de munca ? Ma intreb de ce nu suntem noi capabili in sectorul de tineret sa actionam asa.

Ma intreb de ce nu suntem noi in stare sa spunem de exemplu ca:

- de acum incolo toate ONG-urile acreditate SEV trebuie sa fie inscrise pe o lista de discutie si aici toata lumea are "obligatia" sa impartaseasca toate resursele care ar putea fi utilizate pentru imbunatatirea proiectelor SEV

- de acum incolo orice responsabil de proiecte SEV trebuie sa se inscrie intr-un grup sau pe o pagina facebook unde sunt inscrisi cei care sunt implicati SEV si unde sa circule informatii

- de acum incolo nu numai ca am "obligatia " sa impartasesc informatia dar am si "obligatia " sa imi ofer timpul sa-i ajut pe acei colegi care vor sa foloseasca informatia oferita de mine (sa le explic eventual ce e acea oportunitate, de ce si cum e bine sa o folosesti, unde gasesti info relevante, etc.)

Asa reguli cred ca ar ajuta acestor sector sa se dezvolte exponential si spun asta pentru ca:
- imaginati-va cum ar fi sa primim informatie relevanta in timp si sa primim eventual si suport sa o folosim
- cum ar fi sa ne consideram colegi - WOW , colegi si nu competitie
- cum ar fi sa avem un nou joc - "WE against the problem" in loc de "We against each other".

Voi continua sa cred ca o astfel de lume se poate construi atunci cand oamenii au ajuns la un anumit nivel de maturitate si intelepciune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu